Lieveheersbeestje

Dit is het eerste lieveheersbeestje dat ik in de tuin zie. Oranjerood met zwarte stippen. In het voorjaar, zodra het wat warmer is, komen ze weer tevoorschijn (Coccinellidae) uit hun winterslaap. Soms overwinteren ze in de schuur, droog en beschut.

In Nederland en België komen zo'n 60 soorten voor. Sommige soorten zijn oranje of geel met zwarte stippen of zwart met rode stippen. Enkele soorten hebben helemaal geen stippen. Er bestaan ook soorten die een streep- of ruitpatroon hebben.

En dan is er ook nog de invasieve soort het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis), een agressief kevertje, dat bij gebrek aan luizen ook larven van andere soorten lieveheersbeestjes, rupsen en vlindereitjes opeet. De soort vormt een bedreiging voor onze inheemse soorten. Bovendien draagt het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje parasitaire schimmels bij zich. Zelf is hij daarvoor immuun, maar voor het zevenstippelig lieveheersbeestje zijn de schimmels dodelijk. Het veelkleurig Aziatische lieveheersbeestje heeft veel verschillende mogelijke tekeningen, van vrijwel geheel oranje tot bijna zwart, maar is herkenbaar aan de zwarte 'M'-vormige tekening op het halsschild en het van achteren vaak wat geplooide of gedeukte rugschild (zie foto's). Drie van de vele verschijningsvormen komen in Nederland veelvuldig voor en dit lieveheersbeestje zou wel eens de Harmonia axyridis, kleurvariant succinea, kunnen zijn met roodoranje basiskleur en 0 tot 19 stippen.

Ik breek blad met lieveheersbeestje af, bestudeer het kevertje nog eens goed onder een vergrootglas en kom tot de conclusie dat het hier, helaas, om het agressieve veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje gaat. Blad en beestje spoel ik direct door de wc.

(Bron: Wikipedia).