Vuurjuffer

Op een seringenblad zit een prachtige vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula), een zeer algemeen voorkomende libellensoort die vroeg vliegt (mei/juni; soms al vanaf april). De Vuurjuffer hoort bij de familie van de waterjuffers en is één van de weinige juffers die grotendeels rood gekleurd zijn. Koraaljuffers zijn ook rood maar zijn wat kleiner (tot 34mm) met geel tot rood gekleurde poten. Ze komen niet vaak voor in Nederland en België en zijn vrij zeldzaam.

De vuurjuffer is best groot met een lengte tot 36mm. Dit is een vrouwtje; alle segmenten zijn zwart getekend en het borststuk is donker met een donkergele schouderstreep. De poten zijn zwart. Mannetjes hebben alleen bij de laatste segmenten donkere banden.

De vuurjuffer legt haar eitjes in stengels van waterplanten in stilstaand of licht stromend water, zoals beken, poelen, vijvers en laagveengebieden. Juffers vormen bij de paring een paringswiel en een tandem bij het leggen van eitjes. Daarbij boort het vrouwtje met haar legboor een gaatje in een plantenstengel en legt in elk gaatje een eitje.

Wil je meer lezen over vuurjuffers? Op de website van De Vlinderstichting vind je allerlei leuke details en wetenswaardigheden over de vuurjuffer:

https://www.vlinderstichting.nl/libellen/overzicht-libellen/details-libel/vuurjuffer

Je vindt er ook een leuk artikel van Welmoed Huisman over hoe je libellen naar je tuin kunt lokken.

(Bron: Wikipedia en de website van De Vlinderstichting)