Kleurige wolfsmelk

Vooral nu, in de lente, is het frisse geelgroen van de kleurige wolfsmelk (Euphorbia polychroma) onder de kers (Prunus avium 'Stella') heel fraai om te zien. Met zijn bossige vorm geeft de plant bovendien structuur in de tuin. Kleurige wolfsmelk is een vaste plant met een voorkeur voor een zonnige standplaats, al doet de plant het ook in de halfschaduw. Het plekje waar het bij ons staat zou ik zelfs 'schaduw' willen noemen; er komt alleen wat avondzon! De kleine bloemetjes (mei-juni) vallen, in tegenstelling tot de schutbladeren, niet echt op. Iedere normale tuingrond is geschikt voor kleurige wolfsmelk, al is kalkhoudende tuingrond ideaal.

Kleurige wolfsmelk combineert goed met andere planten; in mijn border staat het naast daslook (Allium ursinum), lievevrouwebedstro (Galium odoratum), dagkoekoeksbloem (Silene dioica), bonte kardinaalsmuts (Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety'), vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en eh, kweek (Elymus repens). Misschien dat ik er nog een paar varentjes bij zet, op de plaats van het kweekgras. Tot slot: pas op met het giftige melksap dat vrijkomt als je de stengels van wolfsmelk doorbreekt. Dit kan een allergische reactie geven.