Voedertijd

De vogelouders vliegen af en aan met voedsel voor hun jongen. Er zijn zeker drie nestkastjes bezet; in die tegen het huisje wonen merels (Turdus merula), in het kleine nestkastje aan de schutting met klimop zitten pimpelmezen (Cyanistes caeruleus) en in de spreeuwenkast tegen de schuur zitten - net als vorig jaar - spreeuwen. Bij sommige vogelsoorten, bijvoorbeeld bij spreeuwen (Sturnus vulgaris) voeren beide ouders. Je kunt hun jongen luid horen piepen als er een ouder op de nestkast neerstrijkt.

Het is zo leuk om te zien, vanaf de stoelen op het terras. Nog even en de gele, wijd opengesperde bekken van de jongen steken uit het vlieggat om te zien waar hun voedsel blijft. Voedertijd!

En dan te bedenken dat er in de Middeleeuwen spreeuwenpotten werden gebruikt om de jongen op te eten. Tot voor kort werden er jaarlijks nog duizenden spreeuwen gevangen ter consumptie. Sinds de afschaffing van de vogelvangst dat gelukkig verboden.