Koken met onkruid: brandnetel

Wie kent de brandnetel nou niet?! In Nederland en België komen de grote- (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens) voor. De grote brandnetel komt het meeste voor en kan wel zo'n 2m hoog worden. De bladeren zijn groot en behaard. De brandharen zitten alleen op de bovenkant van het blad, vooral in de lente. Zodra je ze aanraakt breken de punten af en het sap, dat ik de holle haartjes zit, werkt irriterend op de huid. De kleine brandnetel wordt beduidend lager en heeft kleiner blad dat nog meer brandharen heeft. De brandharen zitten niet alleen op het blad maar overal, het hele jaar door. Ook in de winter blijft de kleine brandnetel bovengronds, zolang het tenminste niet hard vriest. De grote brandnetel trekt zich 's winters onder de grond terug.

Brandnetel is een veelzijdig kruid. Je kunt er van alles mee maken, van thee en risotto tot brandnetelsoep. Al eens geprobeerd? Brandnetels groeien snel en zijn een bron van onder meer proteïne, vitamines (pro vitamine A, B en C), ijzer, calcium, fosfor en magnesium. Gebruik de jonge scheuten of alleen de top van de planten als ze groter zijn en oogst niet langs wegen. Pluk brandnetels die in de (half)schaduw staan, op wat vochtige grond. Deze blaadjes zijn zachter en sappig en smaken wat milder. Brandnetelblad dat in de volle zon staat, op droge grond, smaakt nogal bitter. In de zomer, als de bloei begint, zijn brandnetels niet meer goed te gebruiken.

Enkele toepassingen in de keuken: als spinazie, gestoofd met een eitje; als soep, bijvoorbeeld met linzen en miso; of in de stamppot. Ook heerlijk op een pizza met mozzarella. Hier is een recept voor brandnetelpannenkoeken. Dat is weer eens wat anders en héél gezond!

Nodig:

pannekoekenbeslag;

jonge brandneteltoppen (ongeveer 20 of 50 malse blaadjes)

Doop de brandneteltoppen 10 seconden in kokend water zodat ze niet meer 'branden' en laat ze uitlekken. Snijd ze vervolgens fijn en roer ze door het beslag. Bakken maar! Lekker met spek of kaas.

(Bron: internet, o.a. website Betula Kruiden)