Bloemen drogen

De post bracht een envelop met inhoud: een dubbele kaart met gedroogde primula's ertussen.

Bloemen - en ook bladeren en grassen - kun je heel makkelijk drogen. Verzamel verschillende, mooie exemplaren. Laat ze een tijd (paar maanden) goed drogen in een bloemenpers of tussen de bladzijden van een oud telefoonboek.

Ooit moest ik voor het vak biologie, op de Pedagogische Academie - nu de PABO - een herbarium maken. Een hele klus. Mijn zoon is hier momenteel ook druk mee; hij moet voor zijn opleiding minimaal 40 plantensoorten verzamelen volgens de officiële regels van het aanleggen van een herbarium. Dit houdt in: verzamelen van planten; inleggen plantenmateriaal; drogen plantenmateriaal en bewaren herbarium bladen. Nadat de planten gedroogd zijn moeten ze worden vastgezet op vellen stevig papier met behulp van tape op textielbasis. Bij iedere gedroogde plant komt een herbariumetiket met de vindplaatsgegevens, datum, nummer, etc.

Wil je zelf planten drogen? Let op dat je geen zeldzame planten verzameld. Maak desnoods eerst een foto als je twijfelt en zoek later uit of dit het geval is.

Bron: https://www.herbariumfrisicum.nl/onderwijs/hoe-maak-ik-een-herbarium/