Spaanse boshyacint en wilde hyacint

Vlakbij het terras staat een mooie Spaanse boshyacint (Hyacinthooides hispanica), met roze bloemen. Helaas is de hond van 'n vriendin erdoorheen gelopen, het mooie is er nu vanaf maar gelukkig maakte ik vlak ervoor nog deze foto. Meestal zijn de bloemen violetblauw (april-juni). De Spaanse boshyacint is ingevoerd vanuit Engeland, rond de 17e eeuw en behoort tot de groep van de stinzenplanten. Spaanse boshyacinten groeien het beste in de (half)schaduw van bladverliezende bomen in koele grond, normaal tot vochtig en worden zo'n 35cm hoog.

De Engelse 'bluebell' (Hyacinthoides non-scripta) of de wilde hyacint is donkerder blauw dan de Spaanse boshyacint en geurt sterker. Engeland is beroemd om de Bluebell woods. Ooit wil ik ze daar in 't voorjaar zien bloeien, dat kan op veel plaatsen (Zie: https://www.nationaltrust.org.uk/lists/bluebell-woods-near-you).

In het Hallerbos in België, ten zuiden van Brussel kun je ze ook zien bloeien. In Nederland staat de wilde hyacint - ook een stinsenplant - op de Rode Lijst en is zeer zeldzaam. Op het landgoed van kasteel Hackfort in Vorden en o.a. bij de Dekema State, Stinze Stiens en de Schierstins kun je de 'bluebells' bewonderen in april-mei.

Wilde- en Spaanse hyacinten kruisen heel makkelijk. In Nederland komen vooral deze kruisingen voor (Hyacinthoides x massartiana) naast de Spaanse hyacint. Misschien is onze Spaanse hyacint ook wel zo'n kruising?

(Bron: De Tuinscheurkalender, Romke van de Kaa en Paul Geerts, internet: Wilde planten in Nederland en België, Stinze Stiens, National Trust UK)