Tuinstukjes overzee: Bluebells

Vanuit Pitlochry, Schotland, reden we dwars door de Cairngorns en de Highlands via de brug bij Kyle of Lochalsh naar het eiland Skye. Overal langs de weg bloeiden de 'bluebells' (Hyacinthoides non-scripta). Massaal! Een ongelooflijk mooi gezicht. Ik dacht dat het bluebell seizoen ook hier al lang voorbij was, maar had het gelukkig mis. Uiteraard wilde ik ze heel graag op de foto zetten...maar steeds als we een parkeerplaats vonden waren er in geen velden of wegen bluebells te zien. Frustratie alom. Mijn lief zei nog: 'Op Skye zullen we ook heus wel bluebells zien', maar daar durfde ik niet op te vertrouwen. Er moest en zou een foto worden gemaakt. Uiteindelijk, even voor Kyle of Lochalsh, aan de westkust, vonden we een parkeerplek met bermen vol 'bluebells' (Hyacinthoides non-scripta) en kon ik ze fotograferen. De echte bluebells zijn, zo vind ik, veel mooier dan de Spaanse boshyacintjes. Ze zijn wat lager en donkerder blauw van kleur én ze geuren bovendien. Na een lange reis bereikten we onze bestemming: Skye! Eenmaal op Skye moesten we nog zo'n 70 km rijden, dwars over het eiland. En ja hoor: ook daar zagen we volop bluebells. Heel bijzonder om te zien, zo in het wild, al die blauwe bermen en hellingen. Bij ons huisje aangekomen liep ik de tuin in...en ontdekte dat ook daar bluebells stonden. De enige bloemen in de tuin. Je ziet ze op de foto.