Tuinstukjes overzee: Dunvegan castle gardens

Dunvegan castle op het eiland Skye in Schotland is al meer dan 800 jaar het thuis van de 'chiefs' van de MacLeod Clan. Het kasteel is gebouwd op een uitstekend stuk rots aan zee. Ernaast liggen de tuinen die in de 18e eeuw zijn ontstaan, want daarvoor werd de omgeving bewust kaal gehouden om eventuele rovers geen beschutting te bieden. De tuinen zijn lieflijk en in sterk contrast met het ruige, kale landschap van het eiland en liggen als een oase bij het dorpje Dunvegan. Naast de formele tuinen is er een 'Water Garden', met watervallen, bruggetjes en stroompjes die naar zee stromen vol met een kleurrijke variatie aan beplanting (foto 3 en 4). Ook is er een 'Walled Garden' (foto 1 en 2), voorheen de moestuin van het kasteel. Deze heeft een waterlelievijver, prieel en een grote pergola ('Larch Pergola').

Na de bezichtiging van het kasteel en de tuinen sloten we ons bezoek af met een boottocht naar de eilandjes in de baai (Loch Dunvegan), waar we de zeehonden - een kolonie van zo'n 300 dieren - zagen liggen op de met zeewier bedekte rotsen. Ze zijn hier veilig voor de orca's.