Tuinstukjes overzee: Neist Point, Skye

We zitten jammergenoeg niet meer op Skye maar ik ben nog helemaal 'vol' van alles daar. Dus nog één 'Tuinstukje overzee' over Skye.

Eén van de wandelingen die we maakten was die naar Neist Point, de meest westelijke punt van het eiland. Er zijn daar hoge zeekliffen waar allerlei soorten zeevogels broeden, zoals meeuwen, sterns en aalscholvers. Onderweg naar de punt heb je de meest spectalulaire uitzichten. Wat een plek! In de verte, aan de horizon liggen de eilanden Lewis, Harris en Uist, die tot de 'Outer Hebrides' behoren - nauwelijks zichtbaar op foto 1. Hoog op de rotsen ligt de vuurtoren met daarnaast een gigantische, roestige misthoorn. De vuurtoren is niet meer bemand. Alles gaat automatisch, maar je schijnt er te kunnen overnachten, las ik in de reisgids. Moet je wel een flink stuk lopen met je rugzak, maar dan ben je ook ergens...

Tussen en op de rotsen groeien allerlei bijzondere rotsplanten; Engels gras (Armeria maritima) - foto 3; sedum (sedum rubrotinctum) - foto 4 en andere plantjes die zich goed hebben aangepast aan de barre weersomstandigheden. Het plantje op de laatste foto lijkt veel op kruipende wolfsmelk (Euphorbia myrsinites). Op de site West Highland Flora http://www.plant-identification.co.uk/skye/ kun je lezen welke wilde planten er op Skye en de 'Western Highlands' groeien.