Tuinstukjes overzee: Distel

De distel is de nationale bloem van Schotland. Volgens de legende werd er ooit, lang geleden een troep slapende Schotse krijgers gered van een hinderlaag van het aanvallende Noorse leger, toen een van de vijanden op een distel stapte en een kreet uitslaakte van pijn. Door zijn schreeuw werden de Schotten wakker en versloegen de vijand. Ze kozen de distel tot hun nationale symbool.

Maar om welke soort distel gaat het nu eigenlijk? In Schotland zijn er veel soorten distels, sommige zijn inheems en andere zijn exoten. Is het misschien de speerdistel (Cirsium vulgare, ook wel cirsium lanceolatum)? Deze wordt 60-120cm hoog en de onderkant van het blad is kort behaard met een soort van spinrag. De bladeren lopen uit in lange gele stekels en hebben een iets omgerolde rand. De plant bloeit met 3-5 cm lange 'hoofdjes', die onder de paarse bloempjes zijn ingesnoerd. Bloei: juni-eind september. De bloemen zijn omgeven door puntige blaadjes, die ook behaard zijn. Aan de top van de vruchtjes zit geveerd distelpluis. De speerdistel is tweejarig, in het eerste jaar vormen zich de wortel en bladrozet en in het tweede jaar ontwikkelen zich de bloemen en vruchten. Van alle distels heeft de speerdistel de scherpste en grootste stekels.

Of is het de muskusdistel (Carduus nutans)? Het is en blijft de vraag.

Hieronder twee foto's van distels uit Schotland. Op de eerste foto staat de beekdistel (Cirsium rivulare). De plant groeit in vochtige grond en de gecultiveerde 'Atropurpureum' is een aantrekkelijke plant voor in de tuin met dieprode bloemen van juni-september. Hoogte: 125cm. Combineert mooi met andere planten en is goed winterhard.

Op de tweede foto staat de speerdistel, nog in knop (Cirsium vulgare), met z'n venijnige stekels.