Duizendschoon

Het bloeiende duizendschoon (Dianthus barbatus) fleurt nu in juni de moestuin op. De duizendschoon stond al in de tuin en ik heb de planten in 't voorjaar wat extra (biologische) mest gegeven. Duizendschoon is een - meestal - tweejarige vaste plant die al in de 16e eeuw in kloostertuinen werd gekweekt. Vaak zaait de plant zich uit. Er bestaan veel kleurvarianten.

De plant is inheems in Midden-Europa van de Pyreneeën tot Polen en Europees Turkije en is ook geschikt voor in potten en bloembakken. Duizendschoon houdt van een plek in de volle zon en goede tuingrond, liefst met wat kalk erin. De planten doen het goed in de rotstuin of op een plekje vooraan in de border en zijn ook geschikt als snijbloem.

De beste tijd om te zaaien is nu, in juni of juli. De zaailingen die verschijnen bloeien het jaar erop. In het najaar sterft de bovenkant van de plant af, maar de wortels leven door. Het volgende jaar loopt het duizendschoon weer uit en krijgt bloemen. Als duizendschoon ouder wordt, wordt de bloei wat armetierig; na zo'n 3-4 jaar is de plant oud en aan vervanging toe.

(Bron: o.a. https://happyseeds.nl/duizendschoon-zaaien/