Midzomer

Vandaag is de zomer officieel begonnen. We hebben de langste dag en de kortste nacht.

In Zweden is 'Midsommar' een van de bekendste feestdagen. Midzomeravond valt jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Overal in het land staan versierde meibomen, die er per streek wat verschillen maar als basis kruisvormige bomen met veel groen en versieringen hebben.

Er is muziek, meestal accordeon- en gitaarmuziek en de mensen zingen samen liedjes. Op 'Midsommar' draagt men bloemenkransen in het haar en danst rond de meiboom. De folklore komt tot leven. Ook worden er veel kruidendrankjes gedronken en er is lekker eten: zalm, ingelegde haring, nieuwe aardappelen met zure room en bieslook en de eerste aardbeien van het jaar.

'Midsommar' is een feest dat vrienden en familie met elkaar vieren. Het wordt gevierd in dorpen, op boerderijen, in stuga’s en in tuinen door het hele land. De mensen trekken massaal naar het platteland. In elke plaats zijn er openbare midzomerfeesten. Een van de populairste bestemmingen voor het Midzomerfeest is Dalarna in Midden-Zweden. Mensen uit alle hoeken van Zweden komen hier naar toe om 'Midsommar' te vieren.

Wij vieren Midzomer met de eerste rode bessen uit de tuin (Ribes rubrum), want dit jaar ben ik de merels vóór. Misschien dat ik later wat toastjes met kruidenkaas en gerookte zalm klaarmaak. Plukje dille erop, glas koude witte wijn erbij - of een hete kop thee want zo warm is het niet. Nou ja. Op de zomer!

(Bron: Visit Sweden, Zweden's officiële reis- en toerismewebsite)