Zaaddozen

Toen we eind mei op vakantie gingen waren er net een paar oosterse papavers open (Papaver oriëntale). Zo mooi, die grote rode bloemen met hun tere, crêpepapierachtige blaadjes en veel lange meeldraden. De stempel zit als een ster bovenop het vruchtbeginsel. Bij thuiskomst waren er alleen nog zaaddozen over, bovenop de lange stelen.

Oosterse papavers vind ik een van de mooiste vaste planten voor in de border. Helaas duurt de bloei maar kort, zo'n twee tot drie weken vanaf half mei. Als je blad en stengels na de bloei afknipt is er kans op een tweede bloei. Maar dan mis je wel de mooie doosvruchten met hun mooie, geometrische vormen. Je kunt de zaaddozen vergelijken met een zoutvaatje; op de vrucht zit een 'dekseltje' waarin gaatjes zitten, waaruit het zaad wordt 'gestrooid'.

Oosterse papavers kun je zelf vermeerderen door wortelstek. Snijd stukjes wortel af van 5-7cm en stop ze in potgrond op een niet te warme of koude plaats. De stukjes wortels lopen uit en de stekjes kun je in het voorjaar weer in de tuin uitplanten, op een zonnige plek in normale tuingrond. In de tweede helft van mei kun je weer genieten van de prachtige bloemen!

Na de bloei sterven de planten bovengronds volledig af, net zoals bloembollen dat doen. Maar geen nood, ze komen het volgende jaar gewoon weer terug. Oosterse papavers zijn ook geschikt om in potten en kuipen te houden.

N.b.: op de foto lijkt de bloem oranje, maar was toch echt rood!