Tuinviooltje

Er komen allerlei leuke plantjes op in de moestuin, onder andere viooltjes. Ze doen me denken aan de tuin van ons ouderlijk huis op de Veluwe. Daar stonden veel van deze viooltjes en ik plukte ze vaak voor in boeketjes. Ze ruiken heel lekker. Het zijn tuinviooltjes (Viola tricolor 'Hortensis').

Het tuinviooltje is eenjarig en heeft het driekleurig viooltje (Viola tricolor) als stamouder. Het is een bastaard van de tricolor en het akkerviooltje (Viola arvensis). Tuinviooltjes zijn te onderscheiden door de grotere bloemen die of geheel diep paars tot roodpaars zijn of waarvan de twee bovenste kroonbladen deze kleur vertonen. De zijdelingse kroonbladen zijn aan de buitenkant eveneens paars maar de binnenzijde is wit met geel. Ze groeien op open en zonnige plaatsen, zoals bermen, op braakliggende grond, spoorwegterreinen, plantsoenen en vooral in de buurt van huizen en bebouwing.

De bloemen zijn eetbaar. Ze smaken heel delicaat, een beetje parfumachtig. Strooi ze eens door de salade of op een dessert, dat staat heel fleurig. Hier zijn drie gemakkelijke toepassingen/recepten:

Viooltjessalade

Pluk de bloemen als ze net open zijn en laat ze in koud water licht opzwellen. Dep ze voorzichtig droog met een stuk keukenrol en verspreid ze over de salade.

Viooltjesijsblokjes

Vul een ijsblokjesvorm voor de helft met water. Leg er verse, schone viooltjes in. Twee per vakje. Zet de vorm terug in de diepvries en laat het water afkoelen tot het bijna vast is. Schenk er daarna meer water bij en laat het tot harde ijsblokjes opvriezen.

Gekristalliseerde viooltjes

Sla een eiwit los met een beetje rozenwater. Bevochtig de bloemen voorzichtig met het eiwitmengsel met behulp van een zacht kwastje of penseel. Doop ze in fijne suiker en zorg er voor dat de suiker alle blaadjes bedekt en die niet aan elkaar plakken (gebruik eventueel een pincet). Laat ze een nacht drogen op een warme plek. Binnen een week gebruiken op taarten, cakes, custard enz.

Je kunt nog veel meer doen met viooltjes, zie bijvoorbeeld de link hieronder. Op het internet vind je nog veel meer.

(Bron: https://www.verspreidingsatlas.nl/1897#; https://thenerdyfarmwife.com/10-things-to-make-with-violets/; Wildpluk wiki - viooltje; Gardens: edible flowers - Life and style, The Guardian)