De tuin vakantieklaar - 10 tips

Nog steeds ben ik bezig om de tuin op orde te krijgen na onze drie weken vakantie. Het gras hebben we nu weliswaar gemaaid want mijn zoon kon het niet doen omdat het regende toen hij hier was. Voor al het groen in potten is goed gezorgd, maar de heggen zijn hoognodig aan een snoeibeurt toe en ik ben heel erg achter met wieden...

Voor als je nog op vakantie gaat en een tuin en/of balkon hebt met (pot)planten: alles valt of staat met een goede voorbereiding en het vinden van een goede tuinoppas! Daar weet ik alles van.

Hieronder staan 10 tips om de tuin zo goed mogelijk door jouw vakantieweken heen te helpen. Ik heb mijn eigen ervaring gecombineerd met tips die ik op het internet vond. Het meeste weet je vast zelf ook wel, maar een lijstje is altijd handig. Voilá:

1. Water geven

Geef bij droog weer vlak voor je vertrekt alle planten in de tuin nog even water. Zorg dat er iemand is die dit tijdens de vakantie voor je wil doen. Een sproeier of tuinslang met broes is wel zo handig.

2. Potplanten

Zet alle planten in potten bij elkaar in de schaduw of graaf ze half in. Maak bij ingraven de grond om de potten heen goed nat. Zo drogen ze minder uit en het is handig met water geven. Een automatisch watersysteem is natuurlijk helemaal ideaal, ook voor de andere tuinplanten (controleer batterijen, slangen en de koppelingen nog even), maar met een tuinslang en/of gieter gaat het ook.

3. Gras maaien

Maai 1 of 2 dagen voor je op vakantie gaat het gras. Niet te kort, anders droogt het te veel uit bij warm weer. Knip ook de kantjes bij. Vraag of iemand het gras na 'n week nog eens voor je wil maaien en de week erop nog een keer.

4. Onkruid wieden

Zorg dat je voor de vakantie al zoveel mogelijk onkruid hebt weggehaald, ook uit de bestrating. Onkruid groeit heel snel en dat scheelt weer als je thuis bent.

5. Bloemen

Knip niet alleen (half)dode-, maar alle bloemen uit de doorbloeiende planten en eenjarigen voordat je vertrekt (bijvoorbeeld Cosmos, Dahlia, Verbena, rozen etc.). Breng 'hanging baskets' naar de buren om te verzorgen. Deze hebben vaak water nodig en drogen zeer snel uit en de buren kunnen ervan genieten.

6. Moestuin

Oogst voor de vakantie zoveel mogelijk en wied het onkruid. Vraag aan mensen of ze willen oogsten en plukken als je weg bent. Controleer of de stokken goed vastzitten.Zaai eventueel nog een keer sla, radijsjes, boontjes etc.

7. Broeikas

Heb je een broeikas? Zorg voor ventilatie en zet de ramen op een kier als je geen automatische openers hebt. Maak de grond voor vertrek nat. Dek zaailingen eventueel af met vliesdoek om verbranding tegen te gaan.

8. Vijver

Vul de vijver bij en vraag de oppas om dit zo nodig ook te doen.

9. Schuur

Vergeet de schuur niet af te sluiten. Zorg wel dat degene die het gras maait de schuursleutel heeft om de maaimachine e.d. uit de schuur te halen.

10. Tuinspullen en BBQ

Berg alle tuinspullen, zoals tuinmeubels, kussens, parasol, lantaarns, enz. en ook de BBQ op of dek ze af. Bij een van onze vorige buren is de BBQ uit de tuin gestolen...

Een fijne vakantie, of je nou weg gaat of thuis blijft.

(Bron: 247Green.nl - Maak je tuin en planten vakantieklaar!; Loungeset.nl - De tuin achterlaten voor de vakantie - 10 tips)