Stokrozenrood

Houd jij ook zo van stokrozen? Ik ben er gek op! De stokrozen (Alcea rosea) hier in de tuin zijn nu op hun mooist en hebben prachtige rozerode, enkele bloemen. Stokrozen hebben niet veel grond nodig en zijn ideaal als je weinig plaats hebt. Ze doen het uitstekend in een geveltuintje of voor een muur of schutting want stokrozen houden van warmte. Voor een muur staan ze beschut en de warmte wordt door de muur weerkaatst.

De grote bloemen zijn erg in trek bij bijen en vlinders. Ik zaaide er meer kleuren van bij, met enkelvoudige bloemen - dubbele bloemen hebben insecten niets te bieden - maar tot nu toe komt er niets op. Toch gaat zaaien gaat heel makkelijk en het kan het hele jaar door, zolang het maar niet vriest. Strooi de zaadjes uit over de grond en doe er eventueel een klein beetje aarde overheen. Stokrozen zijn tweejarig, als je in de lente zaait gaat de stokroos pas het jaar erna bloeien. Soms echter kunnen zaden die je aan het eind van de zomer of in het begin van de herfst zaait de volgende zomer al bloeien! In de herfst sterft de stokroos en als het zaad rijp en goed droog is kun je het verzamelen en weer uitzaaien op de plek van bestemming.

Als de stokrozen heel hoog worden hebben ze steun nodig; zet er lange bamboestok bij en bind de planten losjes vast met touw. Na de bloei de bloemstengel tot zo'n 30cm wegknippen. De plant steekt dan nieuwe energie in de pol en kan zo goed de winter doorkomen.

Een probleem bij stokrozen is roest: bruine vlekjes op de bladeren (onze stokrozen hebben het helaas ook). Er worden tegenwoordig soorten gekweekt zonder roest, maar als het eenmaal op een plant in de tuin zit, krijgen ze het allemaal. Pluk in het voorjaar voorjaar, zodra je de eerste aantasting op het jonge blad ziet, het aangetaste blad weg en gooi het in de grijze kliko.

(Bron: Happy Seeds - Stokrozen zaaien; Landleven - Stokrozen, praktische tips)