Bonte bessenvlinder

Gistermiddag zag ik bij de moestuin een klein wit vlindertje op een frambozenblad zitten. Het was wit met zwarte en oranjegele vlekjes op z'n vleugels. Het vlindertje bewoog niet. Wel zo makkelijk, ik kon op mijn gemak een foto nemen. Nu de naam nog. Op de site van De Vlinderstichting ontdek ik 'm vrij vlot: het is een bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata), een nachvlinder. Hij wordt ook wel bessenspanrups of harlekijn genoemd. Tot nu toe had ik nog nooit van de bonte bessenvlinder gehoord, kende jij 'm?

Bonte bessenvlinders worden soms rustend waargenomen op bladeren van onder andere braam en houden zich dood als ze worden gevangen of aangeraakt. Zowel de vlinders als de rupsen worden vanwege hun opvallende kleuren niet door vogels gegeten. De vlinders zijn er van half mei tot eind augustus. Jonge rupsen overwinteren laag op de waardplant of op de grond tussen bladeren en takjes en verpoppen zich op de plant in een losse, doorzichtige cocon, waarin de zwart met geel gekleurde pop goed zichtbaar is. Waardplanten zijn diverse (bessen)struiken en -bomen. In tuinen worden kruisbessen soms helemaal kaal gegeten. Je vindt de vlinders vooral in (volks)tuinen, heiden, struwelen en bosranden.

In Nederland is de bonte bessenvlinder vrij algemeen, in België vrij zeldzaam. De vlinder komt daar verspreid voor in het hele land en is sterk in aantal achteruitgegaan.

(Bron: De Vlinderstichting)