Dazen

Zojuist ben ik de tuin uitgevlucht, achtervolgd door een horde hardnekkige dazen (Tabanidae), ook wel steekvliegen of paardenvliegen genaamd. Ze zijn er weer. Bah. In het voorjaar zijn ze er - nog - niet maar opeens, zo rond eind juni en vooral bij vochtig, warm en windstil weer zijn ze er. En hoe; je hoort ze niet maar plotseling zitten ze op je en hun 'steek' doet gemeen pijn. Ze bijten zelfs door een dun

t-shirt of hemd heen. Net als bij de muggen zijn het alleen de vrouwtjes die bijten, op zoek naar bloed voor de eieren in hun lichaam.

Dazenlarven ontwikkelen zich in ondiep water. De sloot achter ons huis staat droog maar in de omgeving zijn er heel veel sloten, plassen en kanalen. De volwassen steekvliegen komen vaak tegelijk uit, zodat er opeens sprake is van een plaag. Zoals vandaag.

Dazen kunnen behoorlijk hard vliegen, wel zo'n 25 km per uur en zijn behendige achtervolgers.

Dus heb ik zojuist onze mini dazenval opgesteld bij de beukenhaag. Met één dazenval per ha vang je circa 90% van de dazenpopulatie weg, wordt er beweerd. Dagelijks belanden er in ieder geval tientallen dazen in de val. Op sommige dagen zelfs meer.

Verder blijven mijn zwarte hemden en t-shirts voorlopig in de kast want dazen worden aangetrokken door donkere kleuren. Lichte kleuren dragen en iets dikkere kleding, is nu het devies. Ook een petje helpt en hoe meer je zweet, hoe meer hinder je van steekvliegen hebt. Dazen worden vooral aangetrokken door de geur en warmte die vrijkomt door inspanningen maar toch steken ze liever vee dan mensen. Verder kun je anti-insectenspray of -olie gebruiken om de dazen weg te houden. Na elke dazenbeet is er ook nog een kans op bacteriële infectie die eventueel met antibiotica te bestrijden is. De ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia bacterie, staat bekend als tekenbeet-ziekte. Maar de bacterie kan ook worden verspreid door andere stekende insecten zoals steekvliegen, muggen maar ook vlooien, mijten, dazen, etc. Wie is er nou niet gestoken door een mug of een steekvlieg?

Na een dazenbeet de plek koelen en ontsmetten. Nog beter is om speciale middelen te gebruiken (After-Bite of Care Plus® Bite Gel-After Bite Gel) om de pijn te verzachten en de huid te kalmeren. Blijft de plek ook na enkele dagen nog steeds rood en geïrriteerd? Ga dan naar de huisarts.

Wij oogsten onze groenten nu óf 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat. Op de foto oogst mijn nichtje Warda courgette, het is even na 22:00u en de dazen zijn niet actief.

(Bron: https://www.lymeepidemie.nl/wist-u-dat-ziekte-van-lyme/; InsectiWiki NL)