Blauwe hortensiabloemen

Voor het huis ligt nu een zee van blauw van boerenhortensiabloemen (Hydrangea macrophylla). Ze staan over de hele breedte van het huis. Het blauw is zo intens en hemels dat het niet echt lijkt.

De kleur van een hortensia wordt beïnvloed door de zuurtegraad van de grond. Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. In mijn vorige, Wageningse tuin werden de blauwe bloemen van de boerenhortensia al gauw paars en later roze, maar hier behouden ze hun kleur. De grond hier - afgegraven veen - is veelal zuur. Zuurdere grond met metaalionen erin zorgt voor een verkleuring naar blauw. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze. Dus: wil je je blauwe hortensia terug laten kleuren naar roze strooi dan kalk bij de struik en je zult zien dat de blauwe kleur langzaam verdwijnt.

Wil je je een roze hortensia naar blauw laten verkleuren? Dan zijn er twee factoren van belang, je hebt zure grond nodig waarin ook nog eens metaalionen zitten. Voeg tuinturf toe zodat de grond zuur wordt en strooi aluin, aluminiumsulfaat of zelfs oude spijkers bij de hortensia. De roze kleur verkleurt langzaam naar blauw. In een vorige blogpost meer hierover:

https://www.tuinstukjes.nl/home/tag/zuurtegraad

(Bron: vtwonen, Hortensia kleuren: beïnvloed de kleur)