Wit en strepen

Het lijkt wel of er steeds meer dazen komen. Ze zijn van zonsopgang tot zonsondergang actief met dit warme weer (boven 20 graden C) en ze maken het mij gewoon onmogelijk om tuin te zijn. Althans in de zon. In de schaduw, zoals op het grootste gedeelte van het terras, komen ze gelukkig niet. Als het koud is of hard waait houden ze zich ook gedeisd. Juli/augustus is het hoogtepunt van het dazenseizoen maar als het in september nog mooi weer is duurt het seizoen langer.

Volgens wetenschappelijke onderzoeken (gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Experimanetal Biology) komen dazen het meest af op donkere kleuren, omdat het licht daarvan in horizontale golven afkaatst. Vanaf witte kleuren wordt het licht gereflecteerd en dat vinden ze minder interessant. Nog minder worden paardenvliegen aangetrokken door een zebrapatroon, met strepen. Hoe smaller de strepen, hoe minder aantrekkingskracht op dazen. "Dat was een verrassing, omdat er bij een gestreept patroon nog steeds donkere gebieden zijn die licht horizontaal terugkaatsen'', aldus Susanne Akesson van de Lund Universiteit.

Vandaag nam ik de proef op de som en heb ik mijn witte broek en P. 's gestreepte pyjama shirt aangetrokken om veilig wat courgette's af te snijden. Het ging goed - de dazen kwamen niet op me af. Hoera! Ook water geven doe ik in deze outfit en ik ben in goed gezelschap: ook de paarden in de buurt dragen vliegdekens met zebrastrepen. Schimmels worden niet lastig gevallen. Het zijn vooral de zwarte paarden die door de paardenvliegen worden belaagd. Er zijn zelfs mensen die strepen op de paarden schilderen en dat schijnt heel goed te werken!