Vaste pronkerwt

Lathyrus is vooral bekend als eenjarige klimplant maar er bestaan ook vaste soorten (Lathyrus latifolius spp.). De bloemen zijn wat kleiner en geuren niet tot nauwelijks. Maar, de vaste pronkerwt groeit behoorlijk snel en je kunt de planten ook door 'n struik laten groeien, bijvoorbeeld door een vlinderstruik, sering of roos. Kies wel een stevige struik uit.

Bij ons groeit de vaste lathyrus tegen de schutting met klimop. Dit jaar heb ik de ranken niet opgebonden want we waren op vakantie toen de planten begonnen te groeien. Nu is het een wirwar van stengels, maar dat deert de vlinders en andere insecten niet. Ze vliegen af en aan.

Er zijn nog veel meer manieren om lathyrus te combineren in de tuin. Modeste Herwig geeft een aantal voorbeelden in dit Groei & Bloei artikel: https://www.groei.nl/tuin/tuinplanten/vaste-planten/lathyrus-pronkerwt