12 Bloeiende planten voor in juli

Soms zakt de tuin een beetje in en bloeit er weinig. Heb jij nog genoeg bloeiende planten in je tuin of op je balkon of kan er wel wat kleur bij? Hier zijn 12 bloeiende planten voor in juli. Sommige planten kun je ook heel goed op het balkon of terras houden, in een (grote) pot of kuip:

 1. Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla). Struik met blauwe, roze of witte bloemen. Halfschaduw. Heeft veel water nodig. Kan ook in een pot;

 2. Vlambloem (Phlox panniculata). Vaste plant met geurende bloemen in veel kleuren. Zon - halfschaduw. Vlinderplant;

 3. IJzerhard (Verbena bonariensis). Tweejarige plant met lila-paarse bloemen. Zon. Transparant. Zaait zichzelf sterk uit als hij het naar zijn zin heeft. Een van de beste vlinderplanten! Mooi in grote groepen;

 4. Juffertje-in-'t-groen (Nigella damascena). Mooie eenjarige met tere, blauwe bloemen. Zon - halfschaduw. Makkelijk zelf te zaaien. Mooi in grote aantallen. Trekt vlinders en bijen aan;

 5. Oost-Indische kers (Tropaeolum). Sterke eenjarige met mooi blad en eetbare bloemen. Zon - halfschaduw. Er zijn twee soorten: T. majus (groot en klimmend of rankend) en T. minus (kleiner, compacter en niet rankend). Kan prima in een grote pot of kuip;

 6. Kattenkruid (Nepeta faassenii). Zonminnende vaste plant. Trekt vlinders en bijen aan. Niet nemen als je katten in de tuin wilt weren, ze zijn er gek op;

 7. Klokjesbloem (Campanula poscharskyana). Laagblijvende vaste plant met witte, lila, paarse of rose bloemen. Zon - halfschaduw. Groeit graag hangend over muurtjes. Doet het goed in potten en bloembakken;

 8. Teunisbloem (Oenothera). Is tweejarig en komt ook in het wild voor, al is de plant uitheems. Volle zon. De bloemen gaan 's avonds open. Vlinder- en bijenplant. Komt vaak vanzelf 'aanwaaien' en zaait zichzelf uit. Voor in een natuurlijke tuin;

 9. Cosmos (Cosmea bipinnatus). Geliefde eenjarige plant met mooie grote bloemen in rood, roze of wit. Zon - halfschaduw, volle grond. Is gemakkelijk zelf te zaaien. Goede snijbloem;

 10. Stokrozen (Alcea rosea). Tweejarige plant voor in de volle zon met bloemen in allerlei kleuren en vormen. Doet het goed in geveltuintjes en/of voor een muur. Ter plekke zaaien (kan het hele jaar). Kies liefst soorten met enkele bloemen, zodat de insecten er ook wat aan hebben;

 11. Wilde kamperfoelie (Lonicera periclimenum). Inheemse klimplant met delicaat geurende bloemen die vooral nachtvlinders aantrekken. Zon - (half)schaduw. Kan ook in pot op het balkon. De bessen zijn giftig voor mensen; vogels zijn er gek op;

 12. Waterlelie (Nymphaea). Er bestaan zeer veel soorten waterlelies en maar ze doen het niet allemaal in ons klimaat en een vijver of waterbak. De bloemen hebben zon nodig om open te gaan en sluiten 's avonds. Kies voor in een waterbak of kleine vijver een dwergwaterlelie, zoals de witte Nymphaea 'Pygmaea Alba'. Voor in een grote vijver is bijvoorbeeld Nymphaea 'Attraction' mooi met opvallende grote, rozerode bloemen (juni-september).

Niet alle planten staan in de collage hieronder - kattenkruid (6), klokjesbloem (7) en teunisbloem (8).