Tuin sproeien

Het is nu al een tijdje heel droog en de gevolgen van de droogte zijn duidelijk merkbaar in landbouwgebieden op hogere gronden en in onze tuinen.

Als je de tuin sproeit moet je dat niet overdag in de volle zon doen, maar liefst 's ochtends vroeg. Vroeg in de avond kan ook, zolang de planten maar kunnen drogen voordat het nacht wordt. Geef liever veel water in één keer dan elke dag een beetje, anders groeien de wortels te oppervlakkig in plaats van diep. Meestal is twee keer per week sproeien genoeg. Ik geef de planten in de moestuin vaker water. De grond droogt er flink uit door de combinatie van zon en wind.

Planten in potten, 'hanging baskets' en bloembakken hebben elke dag water nodig, of vaker. Ook de grond onder hagen is vaak droog omdat het water uit de sproeier of tuinslang daar moeilijk komt.

Sommige planten en struiken hebben extra behoefte aan water, bijvoorbeeld als ze pas geplant zijn. Bij mij in de tuin krijgen de vlinderstruikjes (Budleja spp.), die ik onlangs verplantte, 's ochtends vroeg en aan 't eind van de middag een gietertje. Ook houd ik de hortensia's goed in de gaten. Ze hangen gauw slap maar na een flinke plens staan ze er gelukkig de volgende dag weer fris bij. Het gras - we knipten het na onze vakantie te kort en dat is slecht bij warm weer - sproei ik ook. Het werd al snel bruin maar nu verschijnen er gelukkig al wat meer groene sprietjes, althans in de achtertuin. Of zijn dat de groene blaadjes van de witte klaver (Trifolium repens)?

(Bron: Landleven, Tuin sproeien, wanneer doe je dat?)