Hysop

Ik ben tot nu toe zeer te spreken over de hysop (Hyssopus officinalis) in de moestuin! Ken je het? Hysop, ook wel hyssop, is een kruidachtige plant die van een zonnige, droge plek houdt. Het bloeit van juni - september en heeft mooie, blauwe lipbloemen. Hysop is 40-60 cm hoog en geurt licht.

Nu nog even de winter afwachten, want als het vriest kan hysop namelijk iets invriezen. Vaak loopt het daarna weer gewoon uit. Hysop is makkelijk in onderhoud. In het voorjaar de verdroogde delen afknippen of helemaal terugsnoeien als de planten niet meer mooi zijn.

Hysop is ook te gebruiken als keukenkruid en is lekker in salades, sauzen, soepen, marinades, vlees-en visgerechten, ragoûts en kruidenkwark. Vette gerechten worden met hysop lichter verteerbaar. Likeuren, zoals de bekende 'Chartreuse' - een kruidenlikeur uit de Franse Alpen, gemaakt van 130 verschillende planten, (Alpen)kruiden en specerijen - en sommige parfums bevatten hysop olie. In perziken- en abrikozencompôte smaakt hysopblad heel verfijnd. Hysop heeft een licht bittere, muntachtige smaak en een kamferachtige geur en is waardplant van een aantal nachtvlinders, o.a. de agaatvlinder (Phlogophora meticulosa).

Hier is een simpel recept met hysop van het internet (heb het zelf nooit gegeten want ik had tot nu toe geen hysop in de tuin staan):

Kruidenkwark

Roer vier eetlepels fijngehakte hysop met een beetje olijfolie, zout en peper door 250g kwark. Lekker bij gepofte aardappels of op een toastje.

(Bron: De Kruidenkorf, Kruidenblog archief - Hyssop)