Nigella's

Wat een verschil. De bloemen van het juffertje-in-'t-groen (Nigella damascena) die ik in een pot zaaide blijven mini - ik hoop dat het te zien is op de 2e foto -, maar de bloem van 't juffertje in de moestuin heeft wél een normaal formaat. Er staat helaas maar één plantje. De bloem is een bijzonder kunstwerkje. En combineert dat bleke blauw niet prachtig met het felle oranje van de goudsbloemen (Calendula officinalis)? Volgend jaar zaai ik meer in de volle grond.

Juffertje-in-'t-groen is eenjarig en komt oorspronkelijk uit 't Middellandse zeegebied en de Canarische eilanden. Daar groeit 't op akkers en braakliggende grond. Al in de 16e eeuw komt Nigella in Engelse cottage gardens voor. De meest voorkomende variëteit is die met blauwe bloemen maar er zijn ook recente(re) kruisingen met witte, roze of lavendelkleurige bloemen of zelfs een mix hiervan. Juffertje-in-'t-groen bloeit van juni tot augustus met kleine, helderblauwe bloemen, die omgeven zijn met een krans van veerdelige schutbladeren. De kelkbladen zijn blauw en de kroonbladen zijn gereduceerd en zitten aan de voet van de meeldraden. De bloem heeft honingklieren, waarmee hommels en bijen gelokt worden voor de bestuiving. Na de bloei verschijnen de bolvormige doosvruchten die het goed doen in een droogbloemen boeket.