Sproeien

We sproeien de tuin nu ook 's ochtends vroeg. De verwachte regen van gisteren bleef uit en de regen die van 't weekend wordt verwacht is bij lange na niet genoeg. Eigenlijk ben ik geen voorstander van sproeien want ik vind dat een tuin zichzelf moet 'redden' maar toezien hoe mijn planten stuk voor stuk bezwijken door de aanhoudende droogte is teveel gevraagd. Temeer omdat veel soorten nu op hun hoogtepunt zijn, bijvoorbeeld de lathyrus (Lathyrus odoratus) en de goudsbloemen (Calendula officinalis) in de moestuin. Of bijna zijn, zoals de zonnebloemen en de echte tabak die ik voor mijn zoon, die imker is, aan het opkweken ben voor in zijn imkerpijp.

Terwijl ik dit 'tuinstukje' schrijf staat de sproeier aan en de keukenwekker tikt. Een uur lang. Als hij afgaat verzet ik de sproeier en zet ik de wekker weer. En nu ga ik de planten in potten water geven, met de gieter.