Vlinderstruiken

Heb jij ook een vlinderstruik? Toen ik een blauwe maandag op de opleiding voor Tuinontwerper zat, leerden we dat mensen altijd wel een vlinderstruik (Buddleja davidii) in hun nieuw te ontwerpen tuin wilden. Want een Buddleja zorgt voor wat kleur in de tuin en voor vlinders!

Vlinderstruiken komen oorspronkelijk uit China. De wilde soorten hebben lichtpaarse bloemen. Ze bloeien van juli-september en zijn er in allerlei maten en kleuren: wit, geel*, roze, rood, paars, blauw. Er bestaan veel kruisingen, zoals bijvoorbeeld de bij toeval ontstane Buddleja davidii 'Lochinch'

uit Zuidwest-Schotland, ontstaan uit de kruising tussen Buddleja davidii en Buddleja fallowiana. Het is een rijkbloeiende struik met mooi grijsgroen blad en veel blauwviolette bloempluimen (200-250cm hoog). Elk bloempje heeft een oranje 'oogje'.

Er zijn tegenwoordig ook laagblijvende vlinderstruiken te koop, onder andere de Buddleja 'Blue Chip' (80cm hoog) en 'White Ball' (100cm). Deze kunnen ook prima in een pot. Vlinderstruiken houden van een zonnige, warme en beschutte plek in iets drogere, goed doorlatende grond. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je dat de plant steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken en tot in oktober blijft doorbloeien.

Snoei Buddleja's drastisch terug in het voorjaar, eind maart, begin april, als er geen kans meer is op nachtvorst (dwergsoorten tot op zo'n 30cm en gewone soorten tot op zo'n 50cm boven de grond). Begin met het weghalen van de oudste en dikste takken en knip altijd een paar cm boven de nieuwe scheuten, dat worden de nieuwe takken. Wil je toch een iets hogere vlinderstruik snoei dan om het jaar. Een niet gesnoeide vlinderstruik bloeit eerder.

Als je nooit snoeit zal de struik op den duur minder bloemen geven en ook zullen de nieuwe takken steeds hoger in de struik komen te zitten zodat de meeste bloemen te hoog zitten om ervan te kunnen genieten, net als bij seringen. Vlinderstruiken bloeien vrijwel allemaal op éénjarig hout.

Voor als je het toch nog lastig vindt om een vlinderstruik te snoeien, kijk eens op het internet. Je vindt er legio filmpjes, afbeeldingen en foto's. Bijvoorbeeld: Vlinderstruik snoeien - Groei & Bloei (filmpje). Of: https://www.tuinadvies.nl/artikels/vlinderstruiken_snoeien (foto's).

*Geelbloeiende vlinderstruiken behoren meestal tot Buddleja x weyerana, een hybride waarvan de vlinderstruik een van de kruisingsouders is. Deze is matig winterhard.