De beste vlinderstruik

De Vlinderstichting heeft in 2011 onderzoek gedaan naar wat nou de beste vlinderstruik is. Welke struik trekt per bloei de meeste vlinders en andere dieren aan? Medewerkers telden de vlinders bij Kwekerij Dependens - voorheen Bomenland Schiphorst in Bennekom -, waar de Nederlandse plantencollectie van Buddleja zich bevindt. Ook werd er naar de bloei van de struiken gekeken en de aantrekkelijkheid voor bijen, hommels en zweefvliegen. Men had na 20 tellingen een eerste indruk van goede en minder goede vlinderstruiken, al moest ook in de jaren erop nog worden doorgeteld om tot een echt betrouwbare conclusie te komen.

Voor vlinders kwamen onder andere Buddleja davidii 'Dartmoor', 'Empire Blue' en 'Ile de France' er heel goed af. Ook Buddleja alternifolia was een goed vlindertrekker, vooral omdat deze al in mei bloeit - op tweejarig hout -, als er nog weinig andere vlinderstruiken voedsel bieden. Als je ook naar de andere insecten kijkt waren ook Buddleja x weyeriana 'Honeycomb' en Buddleja davidii 'Attraction', 'White Bouquet' en 'White profusion' erg in trek.

Op de foto een van onze vlinderstruiken, waarschijnlijk een Buddleja davidii 'Pink Delight. De vlinders zijn er gek op, ook al behoort hij niet tot de beste vlinderstruiken.

(Bron: De Vlinderstichting - Nieuwsbericht, Wat is de beste vlinderstruik)