Koolwitjes rupsen

De overbuurman is er maar druk mee, met de boerenkoolplanten. Ze zitten vol eitjes of vol rupsen van het klein koolwitje (Pieris rapae) en/of groot koolwitje (Pieris brassicae) - het groot koolwitje is vooral van het klein koolwitje te onderscheiden door de relatief grote hoeveelheden zwart in de vleugelpunt -. Er fladderen tientallen witjes boven de boerenkoolplanten in de moestuin van de buren. Ik vind het machtig interessant en bekijk alles met enthousiasme en interesse. Ik houd van rupsen en van koolwitjes. Buurman is er minder blij mee: "Er blijft echt niks meer van over als je ze niet weghaalt", zegt de buurman. "Ik moet er eigenlijk elke dag even langs". Nou, ik begrijp wel dat hij straks boerenkool wil eten... Hij laat me nog gauw even een foto maken voordat hij het aangevreten blad weg doet (zie foto 2). Gelukkig spuit hij niet met gif! Is ook niet gezond in de boerenkool-stamppot. Onder de buitenkraan bij het huis van de buren staat een emmer en daar gaat het blad in, met eitjes of rupsjes en al. Kraan aan, baksteen erop, klaar.

Thuisgekomen loop ik naar de sproeier en zie dat het blad van de Oost-Indische kers bij de garage vol met rupsjes zit. Ah, koolwitjes! Wij hebben ze ook. Koolwitjes hebben niet alleen koolsoorten als waardplanten maar ook andere kruisbloemigen, zoals damastbloem, koolzaad en Oost-Indische kers (Tropaeolum). Ik vind het heel leuk - Oost-Indische kers genoeg - en ga elke dag een foto nemen van 'mijn' rupsjes. Dat ze maar allemaal mogen uitgroeien tot prachtige vlinders; voor hen geen einde in een emmer met water. 'k Zal het maar niet aan de buurman vertellen...

N.b.: Wil jij ook eitjes van koolwitjes zien opgroeien tot rupsen en later vlinders? De koolwitjes zijn via De Vlinderstichting verkrijgbaar en worden met de post verstuurd gedurende de periode maart -september. Ook een leuk project voor in de klas, op school: https://www.vlinderstichting.nl/koolwitjes-in-de-klas/veelgestelde-vragen-koolwitjes-in-de-klas/