Koken met onkruid: hondsdraf

Ik herinner me nog goed dat mijn vader vroeger boos werd toen hij zag dat er in het plaatselijke tuincentrum hondsdraf per stuk werd verkocht voor veel geld (guldens, toen nog). Bij ons groeide het voor niks achter de schuur als onkruid...

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een lage plant (maximaal 15cm hoogte) met ronde blaadjes die een gekarteld randje hebben en leuke paarsblauwe lipbloemen. Het is een algemeen voorkomende, sterk woekerende bodembedekker voor beschaduwde of natte plekken. Hoe zonniger de standplaats, hoe kleiner het blad. Het groeit vaak in de buurt van brandnetels.

Je kunt er thee van zetten - hondsdraf bevat net als groene thee sterke antioxidanten die het verouderingsproces helpen bestrijden - of het als kruid gebruiken. Het smaakt sterk kruidig en een beetje bitter. Hondsdraf bevat o.a. silicium, vitamine B en C, kalium en calcium. Lekker op een boterham met kaas of als pesto (zonnepitten, olijfolie, knoflook, geraspte oude boerenkaas en fijn gehakte hondsdraf). Pas wel op dat de smaak van hondsdraf niet te overheersend wordt.

Kruidig kwarkbeleg met hondsdraf

Nodig: 100 gram kwark; eetlepel zure room; peper en zout; ½ theelepel honing; 2 eetlepels fijngehakte hondsdraf; 4 takjes fijngehakte peterselie ½ fijngesneden ui of sjalot; 6 fijngesneden kappertjes

Klop de kwark met zure room, zout, peper en honing mooi luchtig. Roer de rest van de ingrediënten erdoor en zet het mengsel koel weg. Als de smaakt van de hondsdraf te overheersend is meer kwark en zure room toevoegen.

(Bron: Het receptenboek van Nederlands dis)