Bladluizen en mieren

De aalbessenstruik bij de appelboom (ribes rubrum) heeft een paar tak toppen met verfrommeld, opgekruld blad. Dat komt door de bladluizen. Ze zitten vooral op jonge groeischeuten en blaadjes want daar zitten veel voedingstoffen in de sapstroom, die nodig zijn voor de groei van de plant. De bladluizen zuigen de voedingsstoffen op en scheiden een zoete, nectar-achtige vloeistof uit: honingdauw. Honingdauw is weer voedsel voor andere insecten, bijvoorbeeld mieren. Mieren - meestal zwarte wegmieren (Lasius niger) - 'melken' bladluizen: met hun voelsprietjes klopt een mier op het achterlijf van de bladluis, waarna deze een druppeltje honingdauw afscheidt.

De mieren rennen druk langs de aalbestakken op en neer en verdedigen de bladluizen zelfs tegen lieveheersbeestjes, die bladluizen eten. Als je goed naar de foto kijkt zie je een mier bovenop het blad zitten. De mier op foto 2 'melkt' een bladluis.

Aantastingen van bladluizen verdwijnen vaak even plots als ze gekomen zijn. Gewoon even wachten, dus. Of de zieke scheuttoppen wegsnoeien en vernietigen.

Meer tips voor natuurlijke bladluizen bestrijding: https://www.duurzaamthuis.nl/bladluis-bestrijden-op-planten

(Bron: Ziektes en plagen bij kleinfruit, Kruisbessen proeftuin - informatie over ziekten en plagen bij (kruis)bessen; Schimmelziekten en plagen bij rode / witte trosbes, zwarte bes en kruisbes - Guy de Kinder)