Hitteplan

Tropische temperaturen in de tuin. De zonnebloemen (Helianthus annuus) schieten omhoog want die kunnen goed tegen hitte maar de rest van de tuin snakt naar water. En het weer blijft voorlopig nog wel even zo. Dus: water geven maar! Tenminste dat doen wij. We zetten elke avond de sproeier langdurig aan in de moestuin en pakken daarnaast óf een stuk voortuin óf een stuk achtertuin mee.

Het vijverwater verdampt razend snel en ik vul het water in de mini-vijvers regelmatig bij. Het water in de vijverbak in het terras is veranderd in een dikke, groene soep: draadalg. Het water warmde te veel op met het warme weer. De insecten lijkt dat niet te deren. Vooral wespen vliegen af en aan en voeren duikvluchten uit tot vlak boven het wateroppervlak. Ook de vogels komen er drinken.

Het gras is vooral in de voortuin bruin. Akelig bruin. Het knispert onder je voeten als je eroverheen loopt. Ik was bang dat het dood was - of zou gaan - maar andere tuinbezitters verzekeren me ervan dat het streks weer goed komt want gras herstelt zich snel. Als de hittegolf maar eenmaal voorbij is en het een aantal dagen heeft geregend is het zo weer groen. Gras maaien is nu niet goed omdat het snel verbrandt (als het dat al niet is) op het snijvlak. Dat scheelt weer een tuinklus.

's Ochtends vroeg geef ik de planten in potten water en 's avonds kijk ik nog even welke planten nog een extra slok kunnen gebruiken. Water geven is nu de belangrijkste tuinklus...

Een voordeel van de hitte is dat de dazen zich minder laten zien. Ik loop zowaar zonder mijn anti-dazen-outfit (witte broek en gestreept shirt of overhemden) door de tuin. Het is gewoon veel te warm voor lange broek en lange mouwen. Nog een voordeel: er zijn weinig slakken! En onkruid verdroogt in 'n mum van tijd als je het op de tegels in de felle zon legt.

Met dit dit extreme weer kun je beter geen planten en al helemaal geen struiken (ver)planten, maar ik kon het niet laten en kwam van de kwekerij terug met vetkruid (Sedum 'Matrona'), rode zegge (Uncinia rubra) en zonnehoed (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm', zie foto 2). Die hebben nu extra water nodig, net als wij mensen.