Kolibrievlinder

Als we 's avonds laat op het terras zitten en bijkomen omdat het koeler wordt, zie ik opeens een kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum) bij de phloxen (Phlox panniculata). Ik schiet uit mijn stoel en probeer met P.'s telefoon 'n foto te maken. Dat valt nog niet mee, want hij is razendsnel. Zo hangt hij nog stil voor een bloem, terwijl hij met z'n lange roltong nectar opzuigt en zo snort hij weer verder.

Heb jij al eens een kolibrievlinder gezien? Het is niet zo heel bijzonder meer, in Nederland. Vooral in warme zomers worden er meer waarnemingen gedaan. Onze vrienden die in Zuid-Limburg wonen en onze zuiderburen in België zien ze vaker dan wij hier. Ze komen uit het zuiden. Alhoewel het nachtvlinders zijn, zijn kolibrievlinders overdag actief.

De meeste waarnemingen worden gedaan in augustus en september, maar vanaf het voorjaar - maart - kun je ze zien. Kolibrievlinders zijn trekvlinders die overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Ze planten zich hier voort en in het najaar vliegt het merendeel terug naar het zuiden. De laatste jaren echter, blijven er steeds meer hier. In zachte winters kunnen ze overleven, maar niet als het vriest.

Ik heb 'm heel onscherp op de foto; iets beneden het midden zie je 'n vaag, bruinig vlekje met een wit/zwart achterlijfpuntje. Dat is 'm! Hij bewoog te snel. Gelukkig staan er op Youtube schitterende filmpjes van de 'hummingbird hawk-moth' zoals hij in het Engels heet. Hier zijn enkele links: https://www.youtube.com/watch?v=c24HmLpRJ3s of:

https://www.youtube.com/watch?v=BtOqsn1_UEM of:

https://www.youtube.com/watch?v=xpER39tO-QE).

(Bron: De Vlinderstichting; Trouw, Groen - De bijzondere algemene kolibrievlinder, Koos Dijksterhuis en YouTube)