Onkruid tussen de tegels

Nu het niet meer zo extreem warm is ben ik aan het pad begonnen: onkruid tussen de tegels weghalen. Je kent het vast wel, het is beslist geen leuk klusje maar absoluut noodzakelijk. In de periode maart tot en met september groeit onkruid het hardst. Het tuinpad gaat op sommige stukken bijna geheel schuil onder een laag onkruid - voornamelijk straatgras en varkensgras. Wat een ergernis, al sinds we terug zijn van vakantie. Maar nu is het genoeg: met behulp van een voegenkrabber krab en duw ik het onkruid los in de voegen waarna ik het gemakkelijk kan wegtrekken. Krabber op en neer door de voeg en trekken maar. Elke dag doe ik zo een stukje pad. Het pad is lang en het onkruid is hardnekkig maar ik ben reuze in m'n sas met het schone stuk pad dat alsmaar langer wordt.

Nog even dit: onkruid met azijn verwijderen lijkt een oplossing want het meeste onkruid gaat doodt en wordt bruin. Maar je verontreinigt de grond en het bodemleven (wormen, insecten e.d.) en de azijn wordt opgenomen in het grondwater. Bovendien is onkruid met sterke wortels, zoals bijvoorbeeld paardenbloemen en brandnetels, bestand tegen zuur. Gebruik dus geen azijn of andere chemische middelen; ze zijn zwaar belastend voor het milieu. Ook het gebruik van zout is zeer slecht. Zout is evenals azijn door de Rijksoverheid verboden om in de tuin te gebruiken.

Wat kun je doen om onkruid te voorkomen of tenminste te beperken?

* Veeg de tegels regelmatig zodat er geen aarde, plantenresten e.d. op liggen die als voedingsbodem dienen voor het onkruid;

* Haal het onkruid weg zodra het verschijnt;

* Gebruik worteldoek. Leg eerst worteldoek neer, doe er zand op en hierop de tegels.

(Bron: InfoNu.nl - Tuin - Onkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat niet)