10 Geel bloeiende planten voor in de tuin

Houd jij van gele bloemen? Veel mensen zijn niet zo gek op geel, maar ik wel en ik wil een lans breken voor gele bloemen in de tuin. Geel staat zo vrolijk en zonnig en combineert prima met andere kleuren. Met blauw bijvoorbeeld, of met oranje of zalm.

Zelf heb ik onlangs zonnehoed op de kale plekken in de border bij het terras gezet (Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’). Eerst wilde ik daar in de border alleen rood bloeiende planten, maar dat was lastig. De rode lupines en dahlia's die ik er plantte werden door de slakken opgegeten er kwamen vanzelf schijnpapavers op - allemaal geel. Dat stond eigenlijk heel leuk! En we hebben nog veel meer gele bloemen. 10 Geel bloeiende planten voor in de tuin:

  1. Gele schijnpapaver (Meconopsis cambrica) - eenjarige plant, zaait zichzelf uit en doet het ook in de schaduw en tussen stenen. Voor enigszins vochtige grond. Bloeit van mei tot september in geel óf oranje;

  2. Zonnebloem (Helianthus annuus) - eenjarig. Leuk om zelf te zaaien, van april tot half juni. Een rijtje zonnebloemen kan als windbreker dienen. Wordt soms wel hoger dan 3m, dus geef 'm een stevige (bamboe)stok als. Bloeitijd: augustus-oktober. Voor op een plek met veel licht en voedselrijke, niet te natte grond;

  3. Teunisbloem (Oenotera spp.) - tweejarige plant die oorspronkelijk uit Amerika komt maar inmiddels bij ons is ingeburgerd. Voor in de volle zon / halfschaduw. Bloeit van juni - augustus. De gele bloemen gaan 's avonds open en trekken nachtvlinders aan. Komt soms vanzelf aanwaaien en koloniseert als een van de eerste planten de nieuwe grond. 'n Aantal soorten komen bij ons in 't wild voor. Daarnaast worden er diverse cultivars gekweekt en aangeplant; er zijn nu zelfs soorten met oranje of roze bloemen verkrijgbaar;

  4. Gewone dotterbloem (Caltha palustris) - oeverplant voor in vochtige grond. Voor in de vijver(bak) of moerasgedeelte. Bloeit in maart/april - mei met felgele, boterbloemachtige bloemen die bijen aantrekken. Wintergroen;

  5. Voorjaarszonnebloem (Doronicum orientale) - rijkbloeiende vaste plant met wat op margrieten lijkende bloemen in april - mei. Voor in de halfschaduw/zon. Staat bij voorkeur op een plekje met gefilterd zonlicht in humusrijke grond. Als de planten in de zon staan mag de grond niet te droog zijn. Uiteindelijke hoogte met bloemstengel 45cm;

  6. Zonnehoed (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm) - de laagste Rudbeckia, 50cm hoog met gele bloemhoofdjes en een donker, bijna zwart hartje. Bloeit vaak door tot in november;

  7. Puntwederik (Lysimachia ephemerum) - gemakkelijke tuinplant, doet het overal maar vooral op wat vochtige grond. Kan woekeren. Bloeit rijk van juni-augustus. De puntwederik staat niet op de foto;

  8. Late - of Canadese guldenroede (Solidago gigantea) - vaste plant die overdadig bloeit van augustus - oktober met gele 'pluimen'. Voor in de halfschaduw/zon op wat vochtige grond. Uiteindelijke hoogte is 2m! Zeer sterke groeier die kan woekeren. Mooi in een natuurlijke tuin. Een bijen- en vlinderplant. De tegenwoordige cultivars zijn geschikt voor open plekken zoals een border met veel zon en enigszins voedselrijke grond. Staat niet op de foto;

  9. Brandkruid (Phlomis russeliana) - bloeit met lichtgele bloemen die in opvallende kransen om de stengels staan. Bloeitijd mei - september. Voor op een zonnige, warme plek met waterdoorlatende grond. Hoogte: 80-100cm. Brandkruid staat niet op de foto;

  10. Bonte gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon 'Florentinum') - vaste bosplant voor vochtige (half)schaduw met wit tot zilverwit bont blad. Bloeit in april/mei-juni. Combineert mooi met andere planten. Bodembedekker. Wel in toom houden, de plant groeit snel en woekert. Regelmatig terugknippen en uitgraven waar niet gewenst. Staat niet op de foto.