Nog meer bladluizen

Op de vlieren naast het pad ziet het zwart van de bladluizen. Net maanzaad. De luizen zuigen plantensappen uit de jonge vlierstengels (gewone vlier, Sambucus nigra). Er bestaan heel veel soorten bladluizen (Aphidae), ongeveer 4700. Ze komen voor in alle denkbare kleuren maar zijn meestal groen of zwart. Bladluizen staan onderaan de voedselketen en worden door veel dieren gegeten: lieveheersbeestjes, oorwormen, zweefvliegen, gaasvliegen, (sluip)wespen en vogels. Wist je dat één lieveheersbeestje wel 150 bladluizen per dag eet?

Op de foto zie je een wesp bij de bladluizen, want wespen eten ook de honingdauw die de luizen uitscheiden (Wespen leven daarnaast van nectar, stuifmeel, plantensap, vruchtvlees en sap van rijpe vruchten). De honingdauw valt in minuscule druppeltjes naar beneden en als er ergens veel bladluizen zitten 'regent' het suikerwater. Misschien heb je je auto wel eens onder een vol luizen zittende linde geparkeerd? Als je weer weg rijdt is hij plakkerig en heeft een suikerlaagje gekregen. Ook na het snoeien van de rozen kunnen je handen kleverig zijn van de honingdauw die de luizen afscheiden. Gelukkig spoelt alles er na één regenbui of wasbeurt weer vanaf.