Superhoge zonnebloemen

Deden de zonnebloemen (Helianthus annuus) het bij jou in de tuin of in de buurt het ook zo goed? Hier zijn ze indrukwekkend hoog, meer dan drie meter. En dat ondanks de hittegolven. Maar ik heb er dan ook regelmatig de sproeier bij gezet.

Elke dag ga ik even naar de zonnebloemen in de moestuin kijken! Een paar hangen al zwaar omlaag. Ze doen me altijd een beetje aan grote douchekoppen denken. En kijk, hun bloemblaadjes beginnen al te verdrogen. Het is bijna tijd om ze af te knippen en te laten drogen zodat ik het zaad kan oogsten. Vorig jaar waren de vogels me voor. Er zaten nog niet eens rijpe - grijze - zonnebloempitten aan maar de vogels hadden de nog onrijpe zaden al opgepeuzeld. Toen ik een koolmeesje op heterdaad betrapte was het al te laat: leeg!

Dit jaar hebben we genoeg zonnebloemen en laat ik op één zonnebloem na alles staan voor de vogels. Ik ben benieuwd of ze volgend jaar ook weer zo superhoog worden.