Help! De wespen eten van de appels in de appelboom

Vanochtend vielen de laatste twee appels met een 'plof' uit de boom. Ik zag ze vallen! Toen ik ze opraapte zag ik dat ook deze waren aangevreten. Door de wespen. Wat jammer. Is hier eigenlijk wat aan te doen? Het internet biedt raad. Ik vind een goed en uitvoerig antwoord op de 'Alles begint met een GoeieVraag' website. Het antwoord: sommige appelsoorten krijgen dit sneller dan andere. Ook kan het aan de grond liggen; te weinig voeding en/of kalk en te lang te nat in de winter is niet bevorderlijk voor gezonde appels. En door verkeerd snoeien (wat bij ons ook het geval is terwijl we dit notabene hadden laten doen omdat we zelf de deskundigheid neit bezaten) verzwakt de appelboom en daardoor zijn afweersysteem. Dit maakt het fruit nog meer vatbaar voor ziektes en de zieke, rotte plekken trekken de wespen aan.

Wat nu? Goed - deskundig - snoeien en zowel 's winters als 's zomers tijdens de groei bijmesten (bijvoorbeeld Culterra) is nodig. 's Winters een kalkgift en rondom de stam een groot gedeelte van de grond vrij maken van gras en planten. Hierop een laag mulch aanbrengen en zorgen voor een goede drainage zodat de grond vooral in de winter niet te nat is.

Hm. Het is duidelijk dat goede, gave appels niet zomaar uit de boom vallen. Alle dingen die worden geadviseerd hebben wij nagelaten. Gelukkig komt de buurman in de herfst de appelboom snoeien (hij kan het, het is zijn vak). Een eerste stap. De andere stappen volgen.

Op andere internetsites lees ik dat de wespen gewoon op de geur van de appels afkomen. Je kunt

wespenvallen met speciale wespenlokstof ophangen - géén limonade gebruiken, want daar komen ook vlinders en bijen op af . In, met name, de druiventeelt worden zelfs speciale oogstnetjes gebruikt om het fruit tegen wespenvraat te beschermen. Je moet het er maar voor over hebben.

(Bron: website Alles begint met een GoeieVraag - Wonen - Tuin - https://www.startpagina.nl/v/wonen/tuin/vraag/450441/appelboom-draagt-jaren-vrucht-vrijwel/)