Koken met onkruid: paardenbloem

Staat je grasveld vol met paardenbloemen? Neem ze eens mee naar de keuken als je ze hebt uitgegraven en doe het blad - de molsla - eens in een salade. Je kunt niet alleen het blad maar alles van de paardenbloem (Taraxacum officinalis) eten. Er zitten veel vitamines en mineralen in, o.a. magnesium, koper, calcium en ijzer. De beste tijd om het blad te eten is het vroege voorjaar, liefst voordat de bloemen zijn verschenen. Dan smaakt het blad minder bitter. Als je later in de lente of zomer blad wilt eten, pluk dan jong, net ontkiemend blad. Paardenbloemblad kun je ook roerbakken: fruit het groen even aan in boter of olie, voeg specerijen toe en roerbak of stoom het.

Van paardebloemwortels kun je een sterke thee maken, die vergelijkbaar is met koffie. Je moet er wel wat voor doen: graaf de wortels uit (in het najaar zijn ze het dikst) en maak ze schoon. Hak ze fijn in een keukenmachine en leg ze in een ovenschaal. Rooster ze in twee uur mooi bruin (150 graden). Voor een kop koffie

1-2 lepels per per kop water aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten koken. Zeven en klaar is de paardenbloemkoffie.

Ook de bloemen kun je eten. Neem het middelste gedeelte en gebruik dit om bijvoorbeeld een salade te garneren. Van de bloemblaadjes kun je zelfs wijn maken. Op het internet staan een aantal recepten, o.a. deze:

http://wijnmaker.blogspot.com/2008/02/paardenbloemenwijn-dandelion-wine.html

(Bio budget.nl Wildplukken voor beginners: paardenbloem; Maak je eigen Paardenbloemkoffie - De Hulda Clark Kruidentuin)