Bont zandoogje

Ken je het bont zandoogje (Pararge aegeria)? Op een blad van de tabaksplant in de moestuin zag ik er een zitten. Het is een klein, donkerbruin vlindertje met gele stippen en zwart/witte 'ogen' dat heel gemakkelijk te herkennen is. Zandoogjes danken hun naam aan de zwarte, ronde vlekken met witte kern - de 'oogjes' - op de vleugels. Voor degenen die wat hebben met de Engelse taal: in het Engels heet hij Speckled Wood.

Het vlindertje is vrij algemeen en komt tegenwoordig verspreid over het hele land voor. Ook in België kun je hem overal waarnemen, zolang er maar een paar bomen en struiken staan. Bonte zandoogjes zijn typische bosrandvlinders. Je vindt ze vooral langs bosranden en vochtige heidevelden, maar ook in open bossen, parken en tuinen in een bosrijke omgeving. De vlinders hebben een voorkeur voor zonnige open plekken als kapvlakten en bospaden. Of, zoals bij ons: de moestuin! Zonnig en beschut door hagen en bomen.

Vanaf eind maart tot eind oktober kun je bonte zandoogjes zien, in drie overlappende generaties. Meestal overwintert het bont zandoogje als rups, maar de snelst groeiende rupsen zijn voor de winter al pop.

Je ziet bonte zandoogjes in vergelijking met andere vlinders niet vaak op bloemen. De vlinders eten sap van bloedende bomen en vruchten, honingdauw en ook wel nectar van bramen.

Mannetjes zijn zeer territoriaal en reageren op alles wat ze zien, zoals vlinders, andere grotere insecten of zelfs vogels.

Waardplanten zijn diverse grassen, waaronder kweek, kropaar, boskortsteel en witbol. Wil je ook bonte zandoogjes in je tuin? Zorg voor een mini-bosrand in je tuin en zonnige plekjes uit de wind. En laat grassen die vanzelf opkomen onder bomen en struikgewas staan. Dat zijn de waardplanten.

(Bron: De Vlinderstichting, Natuurpunt)