Tuinklussen voor in september

September vind ik een heerlijke tuinmaand. Het kan nog heel lekker weer zijn, zoals vandaag! De zon staat een stuk lager en schijnt mysterieus door het groen en laat de nog bedauwde spinnenwebben, die opeens overal verschijnen, mooi glinsteren. Er valt nog een hoop te doen in de tuin. De grond is nog warm en dit is de beste tijd om planten te verzetten.

Tuinklussen voor in september:

Hagen snoeien

De beste tijd voor het snoeien van hagen als beuk (Fagus sylvatica), taxus (Taxus baccata), buxus (Buxus sempervirens) en laurierkers (Prunus lauroceracus) is mei/juni, vóór de langste dag en voor de tweede keer in augustus/september, in de eerste helft van september. Zo gaat de haag mooi strak de winter in. Snoei eerst de zijkanten, van boven naar beneden. Laat de haag taps toelopen zodat ook de onderkant voldoende licht vangt.

Bolletjes uitzoeken

Het is nu de tijd om bolletjes te bestellen. Vooral voor bijzondere soorten. Denk ook eens aan biologische bolletjes, gegarandeerd vrij van chemische middelen en daarom ideaal voor aanplant op plekken waar veel insecten leven, zoals in een bloemenweide of rondom een bijenstal. Bepaalde

bloembolletjes moeten vóór het uitplanten worden voorgeweekt, zoals winterakoniet (Eranthis hyemalis) en bosanemoon (Anemone Nemorosa). Andere soorten, zoals sneeuwklokjes (Galanthus spp.) moeten direct na aankoop worden uitgeplant omdat ze snel uitdrogen.

Bomen en struiken

Bomen en struiken kun je 't beste in het najaar aanschaffen. Nu zitten ze nog in het blad, dus dit is een goed moment om erop uit te gaan om ze te bekijken. Ik zou graag een Japanse esdoorn (Acer palmatum) willen, vanwege de schitterende herfstkleur en wil een paar groenblijvende struiken - sneeuwbal (Viburnum tinus) en struikklimop (Hedera helix 'Aborescens') - verplanten omdat ze op de verkeerde plaats staan.

Vaste planten

Geef vaste planten die bijvoorbeeld te groot worden een nieuwe plek. Deel ze eerst als ze te groot zijn voor je ze uitplant. Het 'hart' van de plant kan op de composthoop of in de groene kliko.

Tweejarige planten

Zet tweejarigen als bijvoorbeeld vingerhoedskruid (Digitalis) en judaspenning (Lunnaria annua) op hun definitieve plaats.

Uitgebloeide bloemen afknippen

Blijf doorgaan met uitgebloeide bloemen verwijderen bij vlinderstuik (Buddleja), roos (Rosa), dahlia's (Dahlia), etc. Zo blijven ze langer doorbloeien.

Moestuin

Ga door met oogsten van groenten, kruiden en zaden, bijvoorbeeld van de zonnebloemzaden (Helianthus annuus) en zaden van de Oost-Indische kers (Tropaeolum) en goudsbloemen (Calendula). Knip bramen (Rubus) en Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) tot aan de grond toe af. Heb je nog plek in de moestuin? Je kunt nog veel gewassen zaaien, zoals veldsla, boerenkool, spinazie, peterselie, winterpeen, boerenkool.

Gras

Zaai gras op kale plekken. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar als speelgazon, gras voor kale plekken, enz. Er bestaat zelfs graszaad voor in de schaduw. Maai het gazon in september en oktober minder kort dan in de zomer.

Vijver

Knip bruine, verdorde plantenstengels af en haal dagelijks ingewaaid blad uit de vijver met een schepnetje. Haal ook draadalg weg; met een stokje kun je de draadalg uit het water draaien.

Nestkastjes

Vogels gebruiken de nestkastjes in het najaar en in de winter om in te schuilen. Maak ze leeg en daarna schoon met heet water - geen zeep of andere chemische middelen gebruiken! Beslist niet mijn favoriete klus maar met een paar keukenhandschoenen en een borstel is dit karweitje best te doen.

Tuinpad/terras

Haal onkruid tussen de voegen weg. Na alle regen in augustus schiet het onkruid de grond uit...

Tuinslang, parasol

Tijd om de parasol in de schuur of berging te zetten. Ruim ook de tuinslang op. Laat 'm vooraf wel even leeglopen voordat je 'm opbergt.