Groene kikker onbepaald

Het vijvertje in het terras is bewoond! Bij 't bijvullen van de bak sprong er plotseling iets in het water... Zou het een kikker zijn? Ik boog voorzichtig de waterplanten opzij en daar zat ie dan, de kikker. Zo op het eerste gezicht - want hij is groen met donkere, bijna zwarte vlekken - lijkt het een groene kikker (Rana esculenta). De groene kikker heeft de rand van de vijver als territorium en bij dreigend gevaar springen ze in het water. Als het warmer wordt, zo rond eind april paren groene kikkers. De mannetjes imponeren elkaar door te kwaken en hun wangzakken op te blazen tot 'bellen'. Vrouwtjes kwaken niet. Er zijn drie soorten groene kikkers: poelkikkers, meerkikkers en bastaardkikkers (zie ook de herkenningskaart groene kikkers van de Stichting RAVON: https://www.ravon.nl/Portals/2/Bestanden/Publicaties/Herkenningskaarten/HerkenningskaartGroenekikkers.pdf). Ik zal de kikker eens vangen en nader bestuderen om te zien wat voor 'vlees' we - letterlijk - in de kuip hebben. Nu is onze vijverbewoner, om met de woorden van de Stichting RAVON te spreken een 'groene kikker onbepaald'.