Vetbollen maken

Het is 11 september, ik ben jarig en wil de vogels ook trakteren! Dus ik kocht een bak gedroogde meelwormen en een zak gemengd vogelvoer om in het vogelhuisje te doen, dat weer aan een tak van de appelboom hangt. De vogels hebben de traktatie al gevonden.

Als het kouder wordt ga ik zelf vetbollen maken, dat gaat heel gemakkelijk. Wil je dat ook eens proberen? Hier is een recept van de Vogelbescherming:

Vetbollen

Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel, het luistert niet zo nauw. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn.

  1. Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet;

  2. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot;

  3. Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevig katoenen draadje of touwtje dat ruim uitsteekt. Of doe dat niet; het afgekoelde vet met zaden kun je ook gewoon op de voederplank neerleggen. Zo kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op de vetbol komen zitten ervan eten;

  4. Laat alles hard worden;

  5. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton is handig, want dat kun je rondom afscheuren. Houd een theeglas of blik even in heet water, de vetbol komt dan gemakkelijk los.