Dwergblauwtje?

Ik kan heel enthousiast worden als ik een voor mij nieuw, onbekend plantje of diertje ontdek. In het bos, hier in het dorp, op vakantie of gewoon in de tuin. Laat in de middag spot ik een piepklein blauw vlindertje bij de bloemen van 't vetkruid (Sedem spectabile) bij het terras. De onderkant van z''n vleugeltjes is lichtblauw, maar de binnenkant is donkerder blauw. Een beetje de kleur van ereprijs (Veronica chamaedrys). Verrassend mooi! Natuurlijk probeer ik de vlinder 'op z'n blauwst', dus al vliegend op de foto te zetten maar dat lukt niet.

Op de website van De Vlinderstichting zoek ik naar blauwtjes. Het vlindertje lijkt erg veel op een dwergblauwtje (Cupido minimus). Het zou echt heel bijzonder zijn als dat zo was, want, zo lees ik op verder op de site van De Vlinderstichting, na 1992 is het dwergblauwtje een aantal jaren niet in Nederland gezien. Sinds 1992 wordt hij weer jaarlijks gezien. Dit betreffen zowel onregelmatige standvlinders als zwervers. Vooral in de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg plant de soort zich zo nu en dan voort (in 1998 en 1999). Daarnaast worden op diverse plaatsen zwervende vlinders gezien, voornamelijk afkomstig uit België. Ook zijn er verrassende waarnemingen in een groeve in de omgeving van Winterswijk. In 1997 zijn daar zes exemplaren en in 2000 één exemplaar gezien. Ondanks gerichte zoekacties is de waardplant, wondklaver (Anthyllis vulneraria) daar niet gevonden. Er bevindt zich in ieder geval een kleine populatie in Duitsland op 100 km afstand van Winterswijk. Zou het inderdaad een dwergblauwtje zijn? Ik hoor het graag als je het weet.