Hazelnoten

September 15, 2018

Het is hazelnotentijd! Hazelnoten komen van de hazelaar (Corylus avellana). Je kent ze natuurlijk wel, ze zijn 1,5-2cm groot en ietwat eivormig. Het zaad heeft een dunne, bruine huid die bitter smaakt. Hazelnoten worden in september geoogst, je hoeft er eigenlijk niks voor te doen want ze vallen vanzelf op de grond wanneer ze rijp zijn.

Als je een hazelnootnootje in de grond stopt en laat ontkiemen gaat hij na 10 jaar vrucht dragen. Een geënte hazelnoot geeft na een jaar of 3 al noten. Hazelnoten zijn inheems en winterhard. Je kunt hazelaars als haag, als windsingel of als bosje planten. Of gewoon als solitair. Niet alleen de eekhoorns, muizen en vogels eten hazelnoten. Er bestaat ook een kevertje dat haar eitje afzet in de jonge hazelnoten, de zogenaamde hazelnootboorder (Balanius nucum) - zie mijn blogpost: https://www.tuinstukjes.nl/single-post/2017/09/15/HazelnootboorderMisschien heb je wel eens een hazelnoot gevonden met een klein gaatje erin?

Om op te eten zijn verse hazelnoten het lekkerst. Wil je ze bewaren, doe dat dan in de dop en leg ze op een droge, goed geventileerde plek. Ze blijven dan zo'n één tot twee jaar houdbaar. Op 't internet vond ik dit recept van heerlijk gekruide Italiaanse risotto met pompoen en knapperige, geroosterde hazelnoten:

Nodig

  • 250g Italiaanse rijst (Arborio of Vialone Nano)

  • 1 hele kleine of een halve middelgrote pompoen

  • 50g hazelnoten

  • 1 grote ui

  • 1l kippen- of groentebouillon

  • 100ml droge witte wijn

  • 50g boter

  • 40g vers geraspte Parmezaanse kaas

  • 2 eetlepels gehakte bieslook

  • 4 snufjes kaneel

  • 6 snufjes geraspte nootmuskaat

  • 1/4 theelepel zout

  • 1/4 theelepel peper

Rooster de hazelnoten in een koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze in grove stukjes.

Breng de bouillon aan de kook in zet de pan op een laag pitje.

Pel en snipper de ui en snijd de pompoen in blokjes (hart met zaden verwijderen).

Bak de ui in de helft van de boter aan tot hij glazig ziet en doe de pompoenblokjes erbij. Voeg de kruiden toe en roer gedurende 5min.

Doe de rijst erbij en blijf roeren tot de rijst geel verkleurt (zo'n 3 min.).

Giet de wijn door de rijst en blijf roeren tot de wijn verdampt is. Voeg dan al roerend een beetje bouillon toe en wacht tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Voeg nóg een scheutje bouillon toe en laat dit door de rijst opnemen. Herhaal dit tot alle bouillon door de rijst is geabsorbeerd. Blijf ondertussen roeren!

Haal de pan van het vuur en meng de boter en de geraspte kaas er snel doorheen. Laat de rijst nog een paar minuten afgedekt staan. 

Schep de ristotto op de borden en strooi de gehakte hazelnoten en de bieslook eroverheen. Buon appetito!

(Bron: De Notenspecialist - Informatie over noten, tips en recepten)

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload