Geschubde mannetjesvaren

Hou jij van varens? Ik schreef het al eerder in m'n tuinstukjes: ik ben gek op varens! En ik waardeer ze steeds meer om hun subtiele verschillen en hun prachtig gevormd blad. De varen in pot op het terras, een geschubde mannetjesvaren - ook wel schildvaren of niervaren (Dryopteris affinis) -, heeft fraai rood uitlopend jong blad. Dat staat mooi in contrast met de rest van de donkergroene, leerachtige bladeren (zie tweede foto). 'Dryopteris' komt trouwens van het Griekse 'drys' of 'dryos' (eik) en 'pteris (varen), waarmee bedoeld wordt een varen die op een eik kan groeien. 'Affinis' betekent verwant.

Er bestaan meer soorten geschubde mannetjesvarens en drie ervan zijn inheems in Nederland en België. Ze groeien in de schaduw in vochtige, matig voedselrijke grond. Het is een typische varensoort van vochtige loofbossen (zoals eiken- en beukenbossen) en oude naaldbossen. Soms wordt de varen ook gevonden op muren en op rottend hout. Geschubde mannetjesvarens zijn zeldzaam in Nederland maar de soort breidt zich de laatste tijd sterk uit op plekken in heel Nederland. In Vlaanderen is het aantal sterk afgenomen en staat hij op de Rode lijst als bedreigd onder de naam geschubde niervaren. Daar is de varen zeer zeldzaam. Op de Nederlandse Rode lijst wordt hij niet vermeld.

De schildvaren kan goed tegen wind, wat niet altijd het geval is bij varens en wordt uiteindelijk 100cm hoog. De varen hoort op een beschaduwde plek met gefilterd licht onder bomen of struiken. Hij is groenblijvend tot halfwintergroen, dus het blad valt er pas bij strenge vorst of tegen het voorjaar af.

(Bron: Floron Verspreidingsatlas vaatplanten; Wilde planten in Nederland en België - Geschubde mannetjesvaren)