Druiven in de heg

Het was gisteren warm en zonnig en er stond een lekker briesje. De wind wiegde de bomen heen en weer en deed de bladeren ritselen. Wat houd ik toch van dit geluid, het maakt me rustig en werkt heel ontspannend. Na de lunch gingen P. en ik op het bankje in de zon zitten. Heerlijk even niks doen en genieten van de tuin en het mooie septemberweer.

De tuin is gelukkig al aardig bijgekomen van de hitte en de droogte. De hortensia's hangen niet meer slap, het gras is weer groen en sommige planten bloeien zelfs voor de tweede keer, zoals de phloxen (Phlox panniculata). Want nog vóór de phloxbloemen zich openden, in augustus, verdorden ze in knop. Heel sneu, de kolibrievlinders kwamen voor niks op de phloxen af, dus ik knipte de bloemtoppen eruit en dat wordt nu beloond.

In de coniferenhaag is het blad van de druif (Vitis) aan het verkleuren. Er stond hier een kippenren waar de druif overheen groeide en toen we de ren sloopten kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om de druif weg te halen, ook al stond ie pontificaal middenin de border. De later uitlopende ranken heb ik maar gewoon in de heg geduwd, ze moesten zich daar maar zien te redden. En wat zag ik daar nou? Er hangt zowaar een druiventrosje in de heg! Met mooie, donkerblauwe druiven. Meteen riep ik P. erbij, dit moest hij zien. We plukten het trosje, voordat de vogels het in de gaten kregen. Hm. Een mager trosje. Zo hangend in de heg leek het nog wat, maar nu... De druiven zijn wél lekker. Als we ooit de coniferenheg weghalen, samen met de buren, krijgt de druif z'n trellis.