Waarom bloeide mijn 'roze regen' niet?

Onze roze 'blauwe regen' (Wisteria sinensis 'Rosea') heeft ook dit jaar niet gebloeid (mei/juni). Waarom eigenlijk niet? Zou het komen omdat hij niet meer genoeg zon krijgt omdat het groen ernaast veel licht wegneemt? Ligt het aan de grond? Of is ie te jong?

De meeste Wisteria sinensis variëteiten bloeien nog vóór het uitlopen van het blad met grote, lange bloemtrossen. Later verschijnen de peulen en de zaden (beiden giftig). Een Wisteria sinensis is een snelgroeiende klimmer die makkelijk 8-10m hoog kan worden, zolang hij tenminste op de juiste plek staat; in de volle zon en in voedzame, wat vochtige grond. Je moet 'm ook wat begeleiden met groeien.

Het duurt een jaar of drie voor er bloemen verschijnen aan een Wisteria sinensis; bij een Wisteria floribunda kan dit wel tien jaar duren. Je kunt zien of je een W. sinensis of W. floribunda hebt door te kijken hoe de ranken draaien. Is dit met de klok mee, omhoog van links naar rechts, dan heb je een W. floribunda. Rankt hij tegen de wijzers van de klok in, van onder naar boven bekeken van rechts naar links windend, dan is het een W. sinensis.

Misschien is onze Wisteria een zaailing; niet alle zaailingen bloeien. Bij ons vorige huis kwam er spontaan een zaailing op (Wisteria floribunda) naast de regenpijp. Mooi, maar wel oppassen, want blauwe regens kunnen gemakkelijk regenpijpen ontwrichten of zelfs kraken vanwege hun krachtige groei. Na een tijdje ging hij trouwens wel bloeien.

Een andere oorzaak kan de grond zijn. Een stikstofrijke bodem leidt tot veel blad en weinig/geen bloemen bij Wisteria's. Een bodemanalyse biedt natuurlijk uitsluitsel maar ook de aanwezigheid van bepaalde soorten onkruiden zijn een bodemindicator. Akkerdistel (Cirsium arvense) en perzikkruid (Persicaria maculosa) bijvoorbeeld, groeien op stikstofrijke grond en ja, die tref ik veel aan in de nabijheid van onze niet-bloeiende, roze regen.

Ook snoeien is belangrijk voor de bloei (ik heb niet gesnoeid). Vroeg in het voorjaar, rond maart, kun je de zijtakken tot op twee ogen terugsnoeien zodat er 10-15cm lange stompjes overblijven. In de zomer nog eens de nieuw gevormde zijstengels weghalen. Als je de Wisteria flink wilt snoeien duurt het trouwens ook weer jaren voor hij weer gaat bloeien. Geef in het voorjaar ook wat organische mest en herhaal dit in juni of juli voor een nabloei. Houd de grond vochtig. Misschien komt er dan wel regen begin juni. Roze!

(Bron: Trouw - Niet elke blauweregen bloeit - Wouter Bax - 28 mei 2010; Gardini - roze regen; mijntuin.org - Onkruid als bodemindicator)