Zaadbommen

'Ik heb een leuk boek voor je, het is echt iets voor jou', zo sprak een overbuurvrouw toen ik haar tegenkwam in onze straat. Ze ging haar huis in en kwam kort daarop terug met het boekje 'Zaadbommen' van Josie Jeffery. In een mum van tijd las ik het boek - verslond het - en inmiddels heb ik het dóórgegeven aan een ander met een 'groen hart'. Vervolgens heb ik het zelf toch maar weer opnieuw (tweedehands) aangeschaft. In het boek staan onder meer een aantal zaadbom recepten en het heeft ook een uitgebreide plantenwijzer. Tot zover over het boek.

Over zaadbommen maken: het idee is je omgeving op te fleuren en dieren zoals insecten te lokken met een balletje klei, compost en zaden. Natuurlijk wél met respect voor de natuur want sommige plekken zijn beschermd en het introduceren van nieuwe planten kan het evenwicht in de biologische diversiteit verstoren.

Maak eens wat zaadbommen, samen met een (tuin)vriend of -vriendin. Of met je kinderen. Leuk om in de stad rond te strooien of gewoon in je eigen tuin of om kado te geven? Uit deze bommen van klei, biologische compost en biologische zaden groeien allerlei soorten bloemen die bijen en andere dieren tot nut zijn en er ook nog eens mooi uitzien.

Recept

Neem 3 handen vol kleipoeder, bijvoorbeeld bentoniet - een in de natuur voorkomende kleisoort met grote zwelcapaciteit -, 2 handen vol biologische compost (potgrond kan ook) en ongeveer 15 gr. gemengde biologische bloemenzaden.

Roer alles goed door elkaar. Spuit er met een plantenspuit water doorheen totdat het aan elkaar blijft kleven. Maak hiervan bollen van ongeveer 3cm doorsnee. Je kan ze meteen gebruiken door ze op plekken met aarde te gooien.

Wil je ze bewaren? Droog ze dan in de oven (max. 40 graden). Als ze goed droog zijn, kun je ze ongeveer 2 jaar bewaren.

N.b.: Je kunt ook zaadmengsels voor bijen en andere bestuivers online kopen.

(Bron: Zaadbommen - Josie Jeffery; Instructies zaadbommen maken, Greenpeace Greenwire Nederland - Annerike Hekman, 8 maart, 2016)